Folk

Folk. Daar dans je op. Daarvoor zak je af naar Dranouter, M’eire Morough of ’t Ey. Of je speelt het zelf. Word zelf de ster van het folkbal en schrijf je in voor de cursus volksmuziek. Jij kiest voor folkzang of een instrument: diatonisch accordion, doedelzak, folkgitaar, folkviool en volgt nog enkele algemene vakken. Een volledige opleiding duurt 10 jaar voor de jongeren en 9 jaar voor de volwassenen.

Nog vragen? Neem contact op met het secretariaat van de muziekschool en mis zeker ons jaarlijks folkbal niet in de Biekorf in Lebbeke.

De opleiding is verdeeld in drie graden: lagere graad, middelbare graad en hogere graad. Het programma is in elke graad een combinatie van theorie en praktijk. Voor de allerkleinsten (tot 8 jaar) zijn er verschillende initiatie-cursussen.

In de lagere graad volgt iedereen algemene muzikale vorming (AMV) waarin theorie en praktijk geïntegreerd aan bod komen evenals instrument- of zangles. De instrumenten waaruit je kan kiezen zijn diatonisch accordeon, doedelzak, folkgitaar, folkviool en folkzang. Sommige van deze ietwat exotische instrumenten kan je gedurende de eerste vier jaar huren op school. Meer info over het huren van instrumenten vind je hier. De lagere graad wordt voor de jongeren verspreid over vier jaar, voor de volwassenen over drie jaar.

In de middelbare graad krijgt het bespelen van het instrument meer gewicht. Je krijgt dan instrument- of zangles, je volgt samenspel of folk samenzang en je algemene muziekkennis wordt uitgebreid in het vak algemene muziekcultuur volksmuziek.

Klik op de links in de tekst om meer te weten te komen over de vakken.

In de hogere graad ligt het accent volledig op het zelf musiceren. Je volgt dan de vakken instrument of zang en samenspel/-zang.

Het plezier van samenspelen ontdek en ontplooi je in elk jaar van je opleiding aan de academie. Informatie over het ensemble volksmuziek vind je hier.

Leerlingen die al één of meerdere vakken gevolgd hebben, kunnen voor sommige vakken een vrijstelling krijgen. Hiervoor contacteer je best het secretariaat.