muziek tweede graad

kinderen (vanaf 3de leerjaar) – jongeren (vanaf 12 jaar) – volwassenen

Wil je graag een instrument leren spelen, zit je minstens in het derde leerjaar en wil en kan je tijd vrij maken om elke dag even met muziek bezig te zijn, dan kan je starten in de tweede graad muziek.

De tweede graad is verschillend voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor kinderen (vanaf het 3de leerjaar) is de 2de graad verdeeld over 4 jaar, voor jongeren (vanaf het eerste middelbaar) en volwassenen (vanaf 18 jaar) over 3 jaar.

In de tweede graad is het lesprogramma een combinatie van theorie en praktijk:
– 1 uur/week: muzikale en culturele vorming (mcv)
– 1 uur/week: groepsmusiceren
– 1 uur/week: instrument of zang

In de lessen Muzikale en Culturele Vorming oefen je klanken en ritmes, je traint je gehoor en je krijgt de basisbegrippen van de muziektheorie onder de knie. Dit geeft je de mogelijkheid je instrument met veel plezier te bespelen. Tijdens de lessen groepsmusiceren zal je ontdekken dat samenspelen en –zingen geweldig is. In het eerste en tweede jaar wordt er vooral gezongen in de les groepsmusiceren. Vanaf het derde jaar worden samenspel en samen zingen afgewisseld.

In samenspraak met de betrokken leraars kan de les groepsmusiceren vanaf het derde jaar vervangen worden door de wekelijkse repetities van het kinderorkest.

Tijdens de instrumentles krijg je in kleine groepjes les. De instrumenten waaruit je kan kiezen zijn dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon, fagot, blokfluit, traverso, koper, slagwerk, piano, orgel, harp, accordeon, zang, cello, gamba, contrabas, gitaar, elektrische gitaar, elektrische basgitaar & contrabas, saxofoon, zang, piano, keyboards en drums, klavecimbel, musette, diatonisch accordeon, doedelzak, folkgitaar, folkviool, folkzang.

Heel wat instrumenten kan je gedurende de eerste vier jaar huren. Zie het huurreglement onder ‘contact & info’.