Wil je graag een instrument leren spelen, dan kan je terecht in de afdeling ‘klassiek’.
Een volledige opleiding duurt 10 jaar voor de jongeren en 9 jaar voor de volwassenen. De opleiding is verdeeld in drie graden: lagere graad, middelbare graad en hogere graad. Enkel de lagere graad is verschillend voor jongeren en volwassenen. Het programma is in elke graad een combinatie van theorie en praktijk. Voor de allerkleinsten (tot 8 jaar) zijn er verschillende initiatiecursussen.
In de lagere graad volgt iedereen algemene muzikale vorming (AMV) waarin theorie en praktijk geïntegreerd aan bod komen evenals instrument- of zangles. De instrumenten waaruit je kan kiezen zijn dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon, fagot, blokfluit, traverso, koper, slagwerk, piano, orgel, harp, accordeon, zang, cello, gamba, contrabas, gitaar. Heel wat instrumenten kan je gedurende de eerste vier jaar huren van de school. Meer info over het huren van instrumenten vind je hier. De lagere graad wordt voor de jongeren verspreid over vier jaar, voor de volwassenen over drie jaar. Uitzonderlijk in onze school is het kinderorkest.
In de middelbare graad krijgt het bespelen van het instrument meer gewicht. Je krijgt dan instrument- of zangles, je volgt samenspel, koor of begeleidingspraktijk en je algemene muziekkennis wordt uitgebreid in het vak algemene muziekcultuur (AMC). Ben je eerder theoretisch aangelegd, dan kan je ook kiezen voor de richting muziektheorie. Je volgt dan AMC en het vak Algemene muziektheorie (AMT). In deze richting leer je de beginselen van het schrijven en analyseren van muziek. Je kan deze richting ook combineren met een instrument- of zangopleiding. Klik op de rode links in de tekst om meer te weten te komen over de verschillende vakken.
In de hogere graad ligt het accent volledig op het zelf musiceren. Je volgt dan de vakken instrument of zang en instrumentaal of vocaal ensemble. Wie wil kan als extra vak muziekgeschiedenis volgen en/of de instrumentrichting combineren met een opleiding muziektheorie (MT), het vervolg op de cursus AMT. Het vak muziekgeschiedenis en de richting muziektheorie kunnen zelfstandig of in combinatie met de instrument- of zangrichting gevolgd worden.
Het plezier van samenspelen ontdek en ontplooi je in elk jaar van je opleiding aan de academie. Informatie over ensembles, samenspel, koor en orkest vind je hier.
Leerlingen die al één of meerdere vakken gevolgd hebben, kunnen voor sommige vakken een vrijstelling krijgen. Hiervoor contacteer je best het secretariaat.